Dagens datum

onsdag 22 februari 2012

Lite allmänt lag prat

Blinkar polisen? Nej, tydligt exempel senast idag. Väldigt roligt dessutom, för sekunderna efter så kom en ambulans (som dessutom var i utryckning, prio 1'a). Blinkade dom tror ni?
JA det gjorde dom. Suck, jaja. De flesta poliser blinkar faktiskt, men förvånansvärt få och då ska dom vara lagens väktare.

Bara för att vara lite jobbig, men framför allt visa att det faktiskt är ett lagbrott som även polisen gör sig skyldiga till (inte bara enstaka gånger, för alla kan ju som bekant göra misstag. men kanske inte flera gånger i följd).

Här kommer ett utdrag ifrån Sveriges rikes lag och trafikförordningen (1998:1276), tredje kapitlet, paragraf 65:

65 § När en förare avser att starta från en vägkant eller att vända, svänga, byta körfält eller ändra fordonets placering i sidled på något annat inte oväsentligt sätt skall föraren ge tecken med körriktningsvisaren för att visa sin avsikt. Om fordonet inte har körriktningsvisare, skall föraren i stället visa sin avsikt genom att sträcka ut armen.

En förare som avser att stanna eller hastigt minska farten skall ge tecken med stopplyktan för att visa sin avsikt. Om fordonet inte har någon stopplykta skall föraren i stället visa sin avsikt genom att höja armen.

Tecken skall ges i god tid innan den avsedda manövern genomförs och vara väl synligt och otvetydigt. Teckengivningen skall upphöra så snart manövern är avslutad.

(och då för att inte bryta mot någon annan lag typ upphovsrättslagen så har ni då länken till den hittade texten här nere ;P:
https://lagen.nu/1998:1276#K3R12)

Men det är bra att dom finns ändå, för dom gör ju faktiskt ett mycket stort och bra jobb :D! Dom flesta av dom iaf, som inte bryter mot lagen eller utnyttjar deras tjänst på ett felaktigt sätt, vilket det finns poliser som gör (dom borde inte få vara kvar!)!


Ha det gött!
Kasper

1 kommentar:

  1. Fin bild på polisbil...:-) De kanske inte HAR blinkers. Eller de som kör kanske inte VET hur man blinkar...

    SvaraRadera